Tarta bez pieczenia, spód zrobiony z ciasteczek z dodatkiem masła. Przykryte panna cottą, jakby dobrego było mało dodałam na wierzch kiwi. Tutaj każdy owoc będzie idealnym uzupełnieniem tarty.
Tarta z panna cottą i kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka w rozdrabniaczu, blenderze lub melakserze - rozdrabniamy dosłownie na pył.
Rozpuszczamy masło, dodajemy do rozdrobnionych ciastek, mieszamy w celu uzyskania zbitej masy.
2.Smarujemy blachę do tarty masłem i uzyskaną masą ciasteczkową dociskamy do dna blachy - wkładamy do lodówki
3.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy żelatynę, podgrzewamy po chwili dodajemy do letniego mleka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i na małym ogniu gotujemy ciągle mieszając. Gdy masa nieco zgęstnieje - jest gotowa. Uwaga panna cotta nie może się zagotować - istnieje niebezpieczeństwo zważenia się masy.
4.Gotową i ostudzoną masę przekładamy na spód tarty. Rozprowadzamy na całej powierzchni.
5.Przygotowujemy owoce i dekorujemy tarte. U mnie były to kiwi, obrałam je pokroiłam w plasterki i każdy plasterek nacięłam w połowie wysokości, potem nacięte fragmenty rozchyliłam w przeciwne strony. Obsypałam startą czekoladą łaciatą.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 2h.
Komentarze