Tarta z opieńkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ja zrobiłam tartę pierwszy raz, to od razu wiedziałam, ze będzie teraz u mnie gościć minimum raz w tygodniu.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    30 dag mąki pszennej
    szczypta soli
    1 jajko
    2 łyżki ziemnej wody
    200 g masła zimnego

    20 dag odgotowanych opieniek
    2-3 cebule
    sól
    pieprz
    łyżka siekanej natki pietruszki
    2 łyżki masła
    200 ml śmietany 18 %
    2 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    2-3 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z opieńkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny.
    Nagrzać piekarnik do 200 stopni i podpiec ciasto przez ok 15-20 min (żeby nie było surowe, zwłaszcza na środku formy)
  • Tarta z opieńkami 2. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na małej ilości oleju z odrobiną soli i pieprzu, dodajemy grzyby i chwilę dusimy.
  • Tarta z opieńkami 3. Śmietanę, jajka, ser i gałkę muszkatołową wymieszać na jednolitą masę.
  • Tarta z opieńkami 4. Podsmażone opieńki kładziemy na podpieczone ciasto i zalewamy sosem beszamelowym. Piec jeszcze ok 30 min. Po upieczeniu posypać natką pietruszki.

Porady

Zamiast opieniek mogą być inne grzyby leśne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować