Tarta z morelami i kruszonką

4.5 (173 ocen)

  • Łatwy

Fajna, letnia tarta. Owoce przykryte kruszonką, polecam.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - zimne masło: 125 gramów
    - mąka pszenna: 250 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    KRUSZONKA:
    - cukier: 0.67 szklanki
    - masło: 0.67 sztuki
    - mąka: 1 szklanka

    - świeże morele: 500 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z morelami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Z mąki, pokrojonego na kawałki zimnego masła, cukru z solą zagniatamy kruche ciasto.
    Wkładamy je na pół godziny do lodówki.
    Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tarty, formujemy brzeg, nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy /np. ziarna fasoli/.
    Pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni.

    Przygotowujemy kruszonkę – zagniatamy masło, cukier i mąkę.

    Ciasto wyciągamy, układamy na nim przekrojone na połówki morele, przecięciem do dołu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, do uzyskania ładnego, złotego koloru.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować