Tarta z morelami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne ciasto kruche, lekko kwaśne owoce i chrupiące płatki migdałów – pychotka! Bardzo proste i smaczne sezonowe ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki (na dużą tartę i dwie małe tartaletki):
    2 szklanki mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    150 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka śmietany

    Dodatkowo:
    kilka moreli pokrojonych na ćwiartki
    kilka łyżek cukru
    płatki migdałowe
    kasza manna

Tarta z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier puder i masło posiekać, rozetrzeć w palcach jak na kruszonkę. Dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • 2. Blaszkę do tarty i tartaletek wysmarować tłuszczem.
    2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Wyrównać, poobcinać brzegi, nakłuć i wysypać odrobiną kaszy manny.
  • 3. Wyłożyć morele i posypać OBFICIE cukrem. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem lub nożem paski, ułożyć na owocach.
  • 4. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 35-40 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy