Tarta z masą krówkową i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Majówka dobiega końca, więc postanowiłam osłodzić ostatnie godziny długiego weekendu. Tarta z masą krówkową i gruszkami jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu! Kruche ciasto, pyszna masa kajmakowa z orzechami, soczyste gruszki i beza… Mmm… ciekawe czy skończy się na jednym kawałku!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦240 g mąki tortowej
    ◦165 g masła
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦1 łyżka kakao
    ◦6-7 łyżek lodowatej wody

    Składniki na nadzienie:
    ◦1 puszka masy krówkowej
    ◦60 g orzechów włoskich
    ◦1-2 gruszki
    ◦½ łyżeczki gałki muszkatołowej

    Składniki na bezę:
    ◦3 białka z dużych jaj
    ◦175 g cukru
    ◦½ łyżeczki białego octu winnego
    ◦½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
    ◦szczypta soli
    ◦1 łyżka płatków migdałowych

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦½ szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z masą krówkową i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z masą krówkową i gruszkami 1. Przygotowanie ciasta:
    Aby ciasto było idealnie kruche polecam na 10-15 minut schować do zamrażalki mąkę wymieszaną z cukrem, kakao i solą i pokrojone w małą kostkę masło. Po tym czasie do mąki dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Na koniec wlewamy stopniowo bardzo zimną wodę i ponownie zagniatamy ciasto. Może się okazać, że nie będziemy potrzebowali całej wody. Jeśli ciasto będzie już elastyczne możemy przestać dodawać wodę. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy przez kilka minut. Następnie formujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Ciasto chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-25 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy ok. 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i dziurkujemy spód ciasta widelcem. Pieczemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika.
  • Tarta z masą krówkową i gruszkami 2. Przygotowanie nadzienia:
    Masę krówkową przekładamy do rondelka i dodajemy do niej posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy aż będzie ciepła, należy uważać żeby masy nie zagotować. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki.
  • Tarta z masą krówkową i gruszkami 3. Przygotowanie bezy:
    W misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i jeszcze chwilę ubijamy.
  • Tarta z masą krówkową i gruszkami 4. Ciepłą masę krówkową przekładamy na ciasto – masa musi być ciepła, wtedy beza będzie idealna! Na masę układamy plasterki gruszki, które posypujemy gałką muszkatołową. Na gruszki wykładamy pianę z białek i posypujemy płatkami migdałowymi.

    Tarte z masą krówkową i gruszkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 20-25 minut.

    Ja nie wyjmuję ciasta po upieczeniu z piekarnika, uchylam drzwiczki i pozostawiam je aż przestygnie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować