Tarta z malinami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

W sezonie malinowym tą tartę robiłam co tydzień.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g masła
    240 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany

    Nadzienie:
    300 g malin
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Masa migdałowa:
    150 g płatków migdałowych ( może być 100 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)
    100 g masła
    8 łyżek cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z malinami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło stopić i przestudzić.
    Wymieszać mąkę i resztę składników z masłem i zagnieść ciasto.
    Wylepić formę na tartę ciastem i wstawić do lodówki na 10 minut.
    Nakłuć ciasto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Masa migdałowa:
    Masło, cukier, mąkę i mleko umieść w garnku następnie podgrzewaj mieszając, aż masło rozpuści się a masa zgęstnieje.
    Dosyp migdały i wymieszaj.
  • 3. Na podpieczone ciasto wysyp maliny posyp mąką i posmaruj masą migdałową. Piec jeszcze ok 20 minut.

Porady

Jeśli masa migdałowa za wcześnie się zrumieni można przykryć ją folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować