Ciasto:
125 g masła
240 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka śmietany
Nadzienie:
300 g malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masa migdałowa:
150 g płatków migdałowych ( może być 100 g migdałów i 50 g orzechów włoskich)
100 g masła
8 łyżek cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mleka
Tarta z malinami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło stopić i przestudzić.
Wymieszać mąkę i resztę składników z masłem i zagnieść ciasto.
Wylepić formę na tartę ciastem i wstawić do lodówki na 10 minut.
Nakłuć ciasto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Masa migdałowa:
Masło, cukier, mąkę i mleko umieść w garnku następnie podgrzewaj mieszając, aż masło rozpuści się a masa zgęstnieje.
Dosyp migdały i wymieszaj.
3.Na podpieczone ciasto wysyp maliny posyp mąką i posmaruj masą migdałową. Piec jeszcze ok 20 minut.
Porady
Jeśli masa migdałowa za wcześnie się zrumieni można przykryć ją folią aluminiową.
Komentarze