TARTA Z MALINAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świeże maliny, delikatny budyń waniliowy i bardzo kruche ciasto.....pyszne połączenie które sprawia że bez wahania sięgamy po następny kawałek ...zapraszam:))

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    26 dag mąki pszennej
    10 dag zimnego masła
    10 dag drobnego cukru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    kilka kropel extraktu z wanilii
    1 łyżeczka startej sorki z cytryny
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Budyń waniliowy:
    1 szklanka mleka
    1 duże jajko
    1 żółtko
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub cukier waniliowy
    1/2 szklanki śmietanki kremówki


    30 dag świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Desery z owocami

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28vuugl 1. Masło pokroić na mniejsze części, dodać do garnka lub miski , dodać cukier i miksować do momentu utarcia cukru, dodać żółtka i po łyżce mąki, dodać pozostałe składniki i miksować powoli aż powstanie piasek i ciasto zacznie formowac się w kulę.Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Z ciasta rozwałkować okrąg o średnicy większej niż średnica formy na tartę.Za pomocą wałka ciasto przenieść na formę do tart. Dokładnie wylepić dno i brzegi formy. Nadmiar ciasta obciąć nożem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25-30 minut aż sie zarumieni.
  • 2. Do garnka wlać szklankę mleka, zagotować.
  • image-064wdg6 3. Jajka ubić z cukrem na puch, dodawać po łyżce mąki ziemniaczanej i powoli miksować na gładką masę.
  • 4. Jajka z mąką wlać na gotujące sie mleko, dodać wanilię, zagotować ok. 2-3 minuty cały czas mieszając aby budyń sie nie przypalił (budyń powinien miec bardzo gęsta konsystencję). Garnek z budyniem przykryć folią i odstawić do wychłodzenia. Gdy budyń przestygnie wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • image-1nym2s8 5. Śmietanę kremówkę ubić, dodawać po łyżce budyniu, caly czas miksujac.
  • image-16esuoo 6. Masę budyniową wyłożyć na ciasto, poukładać maliny i schłodzić przez ok. 1 godzinę.

Porady

Średnica formy na tartę 24 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować