Tarta z malinami

0 (0 ocen)

Ciasto jest naprawdę pyszne, kruche. Godne polecenia!

Składniki:

  • (forma o średnicy 19cm)

    ciasto:

    125g mąki
    75g masła
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli

    nadzienie:

    200ml śmietany 30%
    50g białej czekolady
    1 łyżka drobnych wiórków kokosowych
    2 żółtka
    1/2 łyżki cukru
    120g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, żółtka, mleka, cukru i soli zagniatamy kruche ciasto. Jego kawałkami wyklejamy formę. Wkładamy na ok. 1h do lodówki.
  • 2. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W rondelku zagotowujemy śmietanę, rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem do białości, wlewamy do śmietany z czekoladą i dodajemy wiórki.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 10minut z papierem i kolejne 10 bez papieru.* Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie, wylewamy na nie krem i układamy maliny.
    Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok.35 minut w temperaturze 170 stopni.

Porady

Jeśli nie mamy czym obciążyć tarty, nakłuwamy spód gęsto widelcem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować