Tarta z malinami

4.5 (200 ocen)

  • 2 godz.

Przedstawiam przepis mojej mamy na pyszną malinową tartę, przygotowaną specjalnie na spotkanie w tajemniczym ogrodzie :) Poniżej znajdziecie przepis i kilka zdjęć z tego zaczarowanego spotkania

  • 2 godz.

Składniki:

  • SPÓD: 250g mąki pszennej, 200g margaryny, 2 łyżki wody, szczypta soli, 1 żółtko

    DODATKOWO: maliny wedle uznania, gęsta śmietana 18%, 3 jajka, 100 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód ugniatamy dokładnie na ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wygniatamy ciastem dno i boki formy do tarty o średnicy 31 cm. Nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 min (do zarumienienia). Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia
  • 2. Śmietanę utrzepujemy z jajkami i cukrem do całkowitego połączenia składników. Na ostudzone ciasto wykładamy malinki wedle uznania i polewamy naszą śmietanową masą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut - na wierzchu powinna pojawić się delikatna skorupka. Odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować