Tarta z malinami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nasza rodzina uwielbia słodkości dlatego dbam o to aby w naszym domu nigdy ich nie zabrakło. Tarta z malinami jest bardzo smaczna i łatwo się ja przygotowuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka paszenna: 35 dekagramów
    - cukier puder: 15 dekagramów
    - masło: 20 dekagramów
    - śmietana gęsta kwaśna 22%: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    NA MASę:
    - kremówka 36%: 100 mililitrów
    - żółtka: 2 sztuki
    - maliny: 30 dekagramów
    - miód: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - cukier puder: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiana z solą posiekać z masłem, dodać cukier puder i śmietanę, zarobić nożem, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, chłodzić w lodówce godzinę.
  • 2. Wyjąć ciasto, podzielić na połowę, jedną część pokruszyć. Pokruszonym ciastem równomiernie wysypać formę na tartę, lekko przygnieść. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 15 minut. Przestudzić tartę, piekarnika nie wyłączać.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno, dodając kolejno żółtka, miód i mąkę ziemniaczaną. Na podpieczony spód wyłożyć masę śmietanową, a na nią opłukane i osuszone maliny. Całość posypać kruszonką zrobiona z reszty ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 30 minut.
  • Tarta z malinami 4. Ostudzona tartę posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować