Tarta z łososiem i serem pleśniowym

4.5 (174 ocen)

Pyszna tarta z łososiem, łagodnym aromatem koperku i dodatkiem sera camembert. To lekkie danie, dość łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 100g plastrów łososia
    1 serem pleśniowy
    1 ciasto francuskie
    Pół szklanki śmietany 18%
    2 jajka
    1 pęczek koperku
    Sól, pieprz
    Masło
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Tarty Ryba Zapiekanki

Tarta z łososiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne (ja wykorzystałam okrągłe, o średnicy 23cm) smarujemy masłem.
  • 2. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wykładamy na formę. Ciasto dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy, usuwając wystające części. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
    Formę wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 10 minut.
  • Tarta z łososiem i serem pleśniowym 3. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na cieście rozkładamy pokrojonego na drobniejsze fragmenty łososia oraz pokrojony ser pleśniowy.
  • 4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną w misce. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem oraz dodajemy posiekany koperek. Jajka wylewamy na tratę. Całość pieczemy około 15-20 minut, aż jajka się zetną a brzegi tarty zarumienią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Łosoś Ryby Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować