Tarta z kuskusu z borówkami i śliwkami

0 (0 ocen)

Mięciutkie ciasto, pyszne borówki i śliwki - życie potrafi być słodkie

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus, 1/2 kostki masła, 6 śliwek, 150 g borówek, 3 łyżki syropu klonowego, 2 łyżki żelatyny

Tarta z kuskusu z borówkami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do tarty o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Kuskus wsypać do miski, zalać wrzątkiem centymetr powyżej kaszki, pozostawić 3 - 4 minuty, aż kasza wchłonie wodę. Masło rozpuścić, lecz nie zagotować, i wlać gorące do kaszy. Zamieszać i przełożyć kuskus do naczynia na tartę. Wyrównać wierzch, przykryć kawałkiem folii spożywczej i docisnąć. Wierzch obciążyć dopasowanym talerzykiem i włożyć naczynie do lodówki na całą noc. Śliwki umyć i pokroić, borówki opłukać. Wyłożyć owoce do rondelka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać syrop klonowy i dusić przez 10 minut. Owoce delikatnie wyjąć na talerz, żeby wystygły. Pozostały w rondlu sos zagotować i dodać do niego żelatynę, dokładnie rozmieszać, aby się rozpuściła. Przez chwilę ostudzić. Owoce ułożyć na spodzie z kaszy ( w naczyniu na tartę ) , polać syropem z żelatyną i ponownie włożyć do lodówki na 2 godziny. Delikatnie pociągając za folię, wyjąć tartę z naczynia i przełożyć na talerz.

Komentarze

Podobne przepisy