Tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Leśne smaki zawitały do kuchni. Upieczenie zacnej tarty było dość pracochłonne i wymagało sporo cierpliwości. Jednak warto było czekać.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Kruche ciasto:
    1,5 szkl. mąki pszennej
    150 g masła
    1 jajko
    1 łyżeczka soli

    Farsz:

    200 g oczyszczonych kurek
    1 opak. Almette z ziołami
    1 filet z kurczaka
    1 por
    1 cebula
    3 jajka
    200 ml śmietanki 30%
    tymianek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól i pokrojone masło i zagniatamy całość do uzyskania jednolitej całości. Powstałe ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy, nakładamy na boki i dno formy. Spód podziurkować widelcem, na wierzch ułożyć folię aluminową, wysypać ryż lub fasolę, aby obciążyć tartę. Piec w temp. 200 stopni C przez ok. 15 min.
  • smażenie 3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną w pół krążki cebule oraz pora - warzywa należy posolić.
  • smażenie kurczaka 4. Następnie przesmażamy kurki do momentu odparowania płynu.
    Na samym końcu smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • tarta z kurkami 5. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia i napełniamy ciasto farszem w kolejności: kurczak, cebula z porą, kurki.
  • 6. Jajka mieszamy razem z śmietanką oraz serkiem i zalewamy farsz.

    Całość zapiekamy ok. 35-40 min. w temp. 180 stopni C.

Porady

W wersji dla wegetarian kurczaka można zamienić na kotlety sojowe (nie trzeba ich smażyć, wystarczy wrzucić je do wrzątku na ok. 5-7 min i pokroić w kostkę).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować