Tarta z kurczakiem po chińsku

4.5 (176 ocen)

  • 60 min

wymyśliłam zaglądając do lodówki - mieszanka chińska jest, kurczak jest...hmmm, więc może coś innego niż zawsze- tarta!

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    -szklanka mąki
    -100g masła
    -1 jajko
    -3 łyżki zimnej wody
    -szczypta soli

    dodatki:
    -niewielki filet z kurczaka
    -pół opakowania mrożonki warzywej chińskiej

    sos:
    -pół szklanki śmietany 30%
    -1 jajko
    -sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurczakiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w pierwszej kolejności wykonuję ciasto na tartę, gdyż musi ono 30minut leżakować w lodówce. A więc wszystkie składniki należy zmieszać, posiekać, ulepić kulę. Wstawić do lodówki.
  • 2. W między czasie można zabrać się za kurczaka -pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię (niewielka ilość rozgrzanego oleju). Można posypać do smaku przyprawą do kurczaka. Po usmażeniu odstawić i zabrać się za mrożonkę.
  • 3. Mrożonkę rozmrozić na rozgrzanym oleju,wg opisu na opakowaniu. Odsączyć z tłuszczu.
  • 4. Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć formę (wg tych składników ciasto pasuje na formę 27cm). Podgrzać piekarnik do 180 stopni, nakłuć widelcem pare dziurek w cieście i wstawić na 7-10minut.
  • 5. Teraz czas na sos... Wszystkie składniki ze sobą mieszać, najlepiej widelcem, tak aby jajko się zmieszało.
  • 6. Wyciągnać podpieczoną tartę. Rozłożyć warzywa chińskie, na tym kurczaka, a na samej górze polać sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.

Porady

Można posypać serem żółtym przed włożeniem do piekarnika. 10dag sera na pewno starczy!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować