Tarta z kurczakiem po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w pierwszej kolejności wykonuję ciasto na tartę, gdyż musi ono 30minut leżakować w lodówce. A więc wszystkie składniki należy zmieszać, posiekać, ulepić kulę. Wstawić do lodówki.
2.W między czasie można zabrać się za kurczaka -pokroić w niewielką kostkę, wrzucić na patelnię (niewielka ilość rozgrzanego oleju). Można posypać do smaku przyprawą do kurczaka. Po usmażeniu odstawić i zabrać się za mrożonkę.
3.Mrożonkę rozmrozić na rozgrzanym oleju,wg opisu na opakowaniu. Odsączyć z tłuszczu.
4.Ciasto na tartę rozwałkować i wyłożyć formę (wg tych składników ciasto pasuje na formę 27cm). Podgrzać piekarnik do 180 stopni, nakłuć widelcem pare dziurek w cieście i wstawić na 7-10minut.
5.Teraz czas na sos... Wszystkie składniki ze sobą mieszać, najlepiej widelcem, tak aby jajko się zmieszało.
6.Wyciągnać podpieczoną tartę. Rozłożyć warzywa chińskie, na tym kurczaka, a na samej górze polać sosem. Wstawić do piekarnika na 20 minut, temperatura 180 stopni.
Porady
Można posypać serem żółtym przed włożeniem do piekarnika. 10dag sera na pewno starczy!
Komentarze