Dzisiaj proponuję Wam pyszną (według niektórych źródeł, najlepszą!) tartę z kurczakiem i kalafiorem. Świetne danie i pomysł na wykorzystanie wczorajszego obiadu... ;)
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- mąka pszenna typu 550: 250 gramów
- masło: 150 gramów
- Jajko: 2 sztuki
- sól: 1 łyżeczka
- woda: 1 łyżka
- mięso z podudzia kurczaka: 4 sztuki
- kalafior: 1 szklanka
- oliwa do smażenia: 1 łyżka
- śmietana kremówka 30 %: 30 mililitrów
- sól i pieprz: 1 szczypta
Tarta z kurczakiem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, jajko i sól. Łączymy składniki rozcierając je między palcami. Dolewamy wodę i ponownie ugniatamy cisto. Gotowe formułujemy w kulę, wkładamy do woreczka i na godzinę do lodówki.
2.Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na dwie części. Jedną z nich wałkujemy, tworząc koło nieco większe niż średnica naczynia do pieczenia (u mnie to 24 cm). Przekładamy cisto do formy, wypełniając dokładnie dno i brzegi. Dodatkowo nakłuwamy cisto widelcem. Zakrywamy folią aluminiową i wysypujemy na nią surowy groch – dzięki temu ciasto się nie podniesie. Pieczemy przez ok 30 min. w nagrzanym do 180 st. Gotowe cisto odstawiamy do ostygnięcia.
3.Na cieście dokładnie rozkładamy wcześniej upieczone mięso i ugotowanego kalafiora.
4.Sos wypełniający tworzymy z ubitych jajek, do których dodajemy śmietanę oraz sól i pieprz dla smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zalewamy wnętrze tarty. Posypujemy kruszonką powstałą z reszty ciasta i przyprawiamy pietruszką. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na ok 40 minut.
Smacznego!
5.Więcej zdjęć znajdziecie na blogu: http://www.smacznykasek.com/?p=1207
Komentarze