Tarta z kurczakiem

0 (0 ocen)

Quiche jest daniem pochodzącym z północno-wschodniej Francji.Podstawą jest ciasto kruche,połączone z wytrawnym nadzieniem.A wszystko to wiąże ze sobą mieszanka jajek i śmietany z dodatkiem przypraw.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    200 g mąki
    120g masła
    zimna woda (ok. 30 ml)
    2 szczypty soli
    Sos:
    15-20 dag sera żółtego
    3-4 ząbki czosnku
    350 ml śmietany
    2 jajka
    papryka chilli
    2 łyżki natki pietruszki
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    Dodatki:
    1 filet z kurczaka
    1 brokuł
    garść fasolki szparagowej
    1-2 łyżki oliwy

Tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce.Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki,fasolkę oczyszczamy,kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie ok 5-7 minut.Do śmietany wbijamy jajka,dodajemy mąkę i mieszamy.Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
  • 2. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie posypując ulubioną przyprawa i papryką chilli.U mnie była to delikata czerwona do kurczaka.Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy na blaszkę do tarty lub okrągłą tortownicę.Nakłuwamy spód ciasta i zapiekamy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200'.
  • 3. Wyjmujemy ciasto,wlewamy na spód troszkę sosu,wykładamy przygotowane warzywa i kurczaka,zalewamy resztą sosu i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 200'.Podajemy gorące z ulubionymi sosami lub ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy