Quiche jest daniem pochodzącym z północno-wschodniej Francji.Podstawą jest ciasto kruche,połączone z wytrawnym nadzieniem.A wszystko to wiąże ze sobą mieszanka jajek i śmietany z dodatkiem przypraw.
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
120g masła
zimna woda (ok. 30 ml)
2 szczypty soli
Sos:
15-20 dag sera żółtego
3-4 ząbki czosnku
350 ml śmietany
2 jajka
papryka chilli
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka mąki
sól
pieprz
Dodatki:
1 filet z kurczaka
1 brokuł
garść fasolki szparagowej
1-2 łyżki oliwy
Tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i schładzamy w lodówce.Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki,fasolkę oczyszczamy,kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie ok 5-7 minut.Do śmietany wbijamy jajka,dodajemy mąkę i mieszamy.Na końcu dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.
2.Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i obsmażamy na rozgrzanej oliwie posypując ulubioną przyprawa i papryką chilli.U mnie była to delikata czerwona do kurczaka.Schłodzone ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy na blaszkę do tarty lub okrągłą tortownicę.Nakłuwamy spód ciasta i zapiekamy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200'.
3.Wyjmujemy ciasto,wlewamy na spód troszkę sosu,wykładamy przygotowane warzywa i kurczaka,zalewamy resztą sosu i pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 200'.Podajemy gorące z ulubionymi sosami lub ketchupem.
Komentarze