Tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w małą kostkę.
Oprószamy pieprzem,
solą i papryką. Podsmażamy
bez tłuszczu na rozgrzanej
patelni.
2.Przygotowujemy ciasto:
masło siekamy, wsypujemy
mąkę oraz sól i energicznie
zagniatamy. Powinno odchodzić
od rąk i brzegów naczynia.
Jeśli jest zbyt suche,
dodajemy odrobinę masła.
Tymianek myjemy i osuszamy.
Listki obrywamy i drobno
siekamy. Dodajemy do ciasta.
Lekko schładzamy.
3.Ciasto dzielimy na pół
i rozwałkowujemy. Jeden placek przekładamy do wyłożonej
pergaminem formy.
Wykładamy mięso, przykrywamy
drugim plackiem.
Brzegi zlepiamy. Wstawiamy
do piekarnika rozgrzanego
do 200 °C. Po ok. 6 minutach zmniejszamy temperaturę do
170 °C i pieczemy 10 minut.
Komentarze