Tarta z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Jestem studentem. Preferuję szybkie do przygotowania dania.

  • 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    ● 20 dag gotowanego mięsa z kurczaka
    ● 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
    ● sól, pieprz
    Ciasto:
    ● 8 dag masła
    ● 10 dag mąki
    ● szczypta soli
    ● kilka gałązek tymianku

Tarta z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w małą kostkę.
    Oprószamy pieprzem,
    solą i papryką. Podsmażamy
    bez tłuszczu na rozgrzanej
    patelni.
  • 2. Przygotowujemy ciasto:
    masło siekamy, wsypujemy
    mąkę oraz sól i energicznie
    zagniatamy. Powinno odchodzić
    od rąk i brzegów naczynia.
    Jeśli jest zbyt suche,
    dodajemy odrobinę masła.
    Tymianek myjemy i osuszamy.
    Listki obrywamy i drobno
    siekamy. Dodajemy do ciasta.
    Lekko schładzamy.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół
    i rozwałkowujemy. Jeden placek przekładamy do wyłożonej
    pergaminem formy.
    Wykładamy mięso, przykrywamy
    drugim plackiem.
    Brzegi zlepiamy. Wstawiamy
    do piekarnika rozgrzanego
    do 200 °C. Po ok. 6 minutach zmniejszamy temperaturę do
    170 °C i pieczemy 10 minut.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Komentarze

Podobne przepisy