Tarta z kremem z białej czekolady i borówką amerykańską

4.5 (191 ocen)

Pyszna krucha tarta z najlepszym kremem jogurtowo-czekoladowym i borówkami.

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300g mąki
    200g zimnego masła
    100g cukru pudru
    1 żółtko

    Krem z białej czekolady*:

    660g jogurtu greckiego
    330 ml śmietanki 30%
    150g białej czekolady
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:

    borówki amerykańskie
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z kremem z białej czekolady i borówką amerykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć do natłuszczonej i obsypanej kaszą manną formy. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 2 godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, do zrumienienia.
  • 2. Krem. Co najmniej na 24 godziny przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone cienką gazą. Zawiesić nad miską i włożyć do lodówki.

    Po tym czasie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić. Następnie stopniowo dodawać jogurt i dalej miksować. Na końcu dodać białą czekoladę i krótko zmiksować. Dosłodzić cukrem pudrem.
  • 3. Na ostudzony spód wyłożyć krem. Na górę wyłożyć borówki. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Porady

Z podanej porcji wychodzi całkiem sporo kremu. Na jedną tartę spokojnie wystarczy z połowy porcji. Nie polecam jednak zmniejszać ilości. Krem jest przepyszny i zobaczycie, że się nie zmarnuje. Można go podać np. ze świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Borówki amerykańskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować