Tarta z kremem waniliowym i truskawkami

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Największym atutem tej tarty (poza pachnącymi latem truskawkami :)) jest krem waniliowy na bazie prawdziwej wanilii. Delikatny i lekki przypomina smak dzieciństwa i prawdziwych lodów waniliowych.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - masło: 125 gramów
    - cukier: 80 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 250 gramów

    - mleko: 250 mililitrów
    - cukier puder: 40 gramów
    - mąka kukurydziana: 3 łyżki
    - żółtko: 2 sztuki
    - śmietanka kremówka: 120 mililitrów

    - truskawki: 300 gramów
    - czekolada posiekana: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem waniliowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto na tartę. Utrzyj masło i cukier. Dodaj jajko i dalej ucieraj na jednorodną masę. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
  • 2. Przygotuj krem waniliowy. Żółtka, cukier puder (z 40g cukru odłóż ok. 1 łyżkę, którą zagotujesz z mlekiem) i mąkę kukurydzianą ubij mikserem. Zagotuj w garnku mleko, ziarenka wanilii oraz łyżkę cukru (wymieszaj składniki). Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnij garnek z ognia. Bardzo powoli (małym strumieniem) zacznij dolewać waniliowe mleko do mieszanki żółtek, cukru i mąki kukurydzianej, cały czas mieszając masę! Gładką masę ponownie przelej do garnka, i gotuj na wolnym ogniu. Podczas gotowania mieszaj masę od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć, mieszaj masę, a po chwilii ściągnij z ognia. Następnie przetrzyj masę przez sitko i odłóż, aby ostygła.
  • 3. Po ok. 30 min. wyjmij ciasto na tartę z lodówki i rozwałkuj. Tartę przełóż do odpowiedniej formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem) i "dopasuj" (wystające brzegi ciasta odetnij). Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 25 minut (upieczone ciasto powinno być złociste). Odłóż tartę, aby wystygła.
  • 4. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem i dodaj do ostudzonego kremu waniliowego (dodawaj stopniowo, po 1 łyżce ubitej śmietanki, mieszając krem). Gotowy krem przełóż na ostudzone ciasto. Na kremie układaj pokrojone na pół truskawki. Całość oprósz posiekaną czekoladą (w ilości dowolnej ;)). Tartę włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować