Największym atutem tej tarty (poza pachnącymi latem truskawkami :)) jest krem waniliowy na bazie prawdziwej wanilii. Delikatny i lekki przypomina smak dzieciństwa i prawdziwych lodów waniliowych.
Tarta z kremem waniliowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto na tartę. Utrzyj masło i cukier. Dodaj jajko i dalej ucieraj na jednorodną masę. Zagnieć ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zawiń w folię i włóż do lodówki na pół godziny.
2.Przygotuj krem waniliowy. Żółtka, cukier puder (z 40g cukru odłóż ok. 1 łyżkę, którą zagotujesz z mlekiem) i mąkę kukurydzianą ubij mikserem. Zagotuj w garnku mleko, ziarenka wanilii oraz łyżkę cukru (wymieszaj składniki). Gdy mleko zacznie się gotować, ściągnij garnek z ognia. Bardzo powoli (małym strumieniem) zacznij dolewać waniliowe mleko do mieszanki żółtek, cukru i mąki kukurydzianej, cały czas mieszając masę! Gładką masę ponownie przelej do garnka, i gotuj na wolnym ogniu. Podczas gotowania mieszaj masę od czasu do czasu. Kiedy zacznie gęstnieć, mieszaj masę, a po chwilii ściągnij z ognia. Następnie przetrzyj masę przez sitko i odłóż, aby ostygła.
3.Po ok. 30 min. wyjmij ciasto na tartę z lodówki i rozwałkuj. Tartę przełóż do odpowiedniej formy (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem) i "dopasuj" (wystające brzegi ciasta odetnij). Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni przez ok. 25 minut (upieczone ciasto powinno być złociste). Odłóż tartę, aby wystygła.
4.Śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem i dodaj do ostudzonego kremu waniliowego (dodawaj stopniowo, po 1 łyżce ubitej śmietanki, mieszając krem). Gotowy krem przełóż na ostudzone ciasto. Na kremie układaj pokrojone na pół truskawki. Całość oprósz posiekaną czekoladą (w ilości dowolnej ;)). Tartę włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Komentarze