Tarta z kremem jajecznym i truskawkami

4.5 (175 ocen)

Wspaniała tarta idealna na letnie przyjęcia w ogródku

Składniki:

  • Składniki na spód:

    - 250g mąki

    - 100g masła

    - 2 jajka

    - 90g cukru

    - szczypta soli

    Krem:

    - 370 ml mleka

    - 4 żółtka

    - 90g cukru

    - 4 spore łyżki mąki ziemniaczanej (następnym razem dam 3 łyżki)



    + truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kremem jajecznym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na spód ciasta - wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
    Ciasto wałkujemy i wykładamy nim wysmarowaną i obsypaną mąką formę do tarty. Pieczemy około 30-35 minut w 180 0 C.
  • 2. Mleko gotujemy. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem. Wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając. Przelewamy go garnka. Gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.



  • 3. Gotowy spód studzimy i wykładamy na niego krem. Dekorujemy truskawkami. Wstawiamy ciasto do lodówki, by krem stężał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować