Tarta z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie ciastka przełożyć do robota kuchennego (lub do woreczka) i zmiksować na drobno (lub roztłuc tłuczkiem do mięsa). Do pokruszonych herbatników dodać rozpuszczone masło (może być ciepłe) i rozetrzeć w palcach tworząc coś w rodzaju mokrego piasku. Przygotowanym 'ciastem' wylepić formę do tarty (wraz z brzegiem) i odstawić do lodówki. Przygotować krem: jajka chwilę rozkłócić mikserem w misce, następnie dodać mascarpone i zmiksować razem z jajkami, tak, aby nie było grudek. Do masy dodać skondensowane mleko słodzone (ja odmierzyłam ilość pojemniczkiem po mascarpone i proporcja była idealna) i ponownie wszystko zmiksować, żeby nie było grudek. Gotowy krem przelać ostrożnie na spód ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 20 minut (ja piekłam dłużej- najlepiej sprawdzić to poruszając delikatnie foremką w piekarniku- jeśli masa nie będzie już płynna, a na wierzchu pojawią się lekko brązowe plamki jak przy creme brulee, znaczy, że krem jest gotowy). Na ciepłym kremie ułożyć owoce (dzięki temu lekko wtopią się i nie będą przewracały) i odstawić do ostudzenia. Zupełnie wystudzoną tartę wstawić do lodówki. Przed podaniem należy wyjąć tartę z lodówki, aby zdążyła się ocieplić
Komentarze