Tarta z kremem czekoladowym i orzechami

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Pyszna czekoladowa tarta bakaliami.

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na ciasto:

    2 żółtka
    Szczypta soli,
    1 ½ szklanki mąki pszennej,
    1/2 kostki masła,
    trochę ciepłego mleka – 2 łyżki,
    pół szklanki cukru

    Krem czekoladowy:

    1 serek mascarpone duży,
    pół szklanki cukru pudru,
    2 jajka,
    1 cukier waniliowy,
    250 gorzkiej czekolady,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    ½ kostki masła,
    2 garście obranych orzechów włoskich,
    Garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem czekoladowym i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Ostudzić. Do miski dajemy serek i ucieramy; do utartego sera dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie, na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy aby wszystkie składnik się połączyły.
  • 3. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Ja robie to tak, że wałkuję duże koło, nakładam na formę i formuję ciasto.

    Następnie wlewamy na ciasto krem czekoladowy, dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie i suszoną żurawinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.

    Po wyjęciu czekamy aż się tarta ostudzi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować