Tarta z kremem czekoladowym i gruszką w galaretce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kruchy spód i krem o smaku mlecznej czekolady. Na samym wierzchu gruszka zatopiona w galaretce. Takie połączenie jest niezwykle smaczne. Tarta pieczona na mące orkiszowej razowej, jeśli jeszcze się do niej nie przekonałaś, to może warto spróbować.

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki orkiszowej razowej
    50 g mąki krupczatki
    1 jajko
    90 g cukru
    120 g masła, w temp. pokojowej
    ew. 1-2 łyżki lodowatej wody

    Krem czekoladowy:
    250 g mascarpone
    200 g słodkiej śmietanki 36 %
    250 g czekolady mlecznej, np. Ritter Sport
    2 blaty żelatyny

    Galaretka:
    1 galaretka cytrynowa
    400 ml wody
    1 gruszka

    2-3 kostki ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta czekoladowa Desery

Tarta z kremem czekoladowym i gruszką w galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na tartę 1. Wszystkie składniki na ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj kopczyk. Przesiekaj specjalną siekaczką do ciast lub nożem.
  • Ciasto do schłodzenia 2. Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Jeśli trzeba, bo ciasto nie łączy się, możesz dodać zimną wodę. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Forma wyłożona ciastem 3. Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm. Spód ponakłuwaj widelcem.
  • Upieczony spód 4. Tortownicę z ciastem wyłóż papierem pergaminowym i wysyp dno fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto się nie wybrzuszało. Wstaw do piekarnika i piecz przez 12 minut. Zdejmij papier i fasolę, a następnie piecz ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż na talerz, na którym będzie serwowana.
  • Galaretka 5. Galaretkę rozpuść w 400 ml wrzątku. Zostaw do lekkiego stężenia. Gdy przestygnie możesz wstawić ją do lodówki, ale co jakiś czas zaglądać i mieszać by zdążyć ją wyjąć przed całkowitym ścięciem.
  • Krem czekoladowy 6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj porcjami mascarpone i ubijaj, dodawaj też przestudzoną czekoladę i ubijaj.
  • Żelatyna 7. Blaty żelatyny namocz w zimnej wodzie na 5 minut. Odlej wodę a żelatynę zalej 1-2 łyżkami wrzątku, rozpuść. Do żelatyny dodaj 2 łyżki kremu i rozmieszaj razem, wlej do miski z kremem i ponownie ubij.
  • Tarta z kremem czekoladowym 8. Na przestudzony spód wyłóż krem i wstaw tartę do lodówki na 1 godzinę.
  • Gruszka 9. Gruszkę obierz i pokrój w małe kwadraty.
  • Tarta z kremem i gruszką w galaretce 10. Gruszkę wyłóż równomiernie na zastygły krem czkoladowy. Ciemną czekoladę zetrzyj bezpośrednio na gruszkę. Całość zalej tężejącą galaretką. Może się tak zdarzyć, że galaretki będzie ciut więcej, niż potrzeba na tartę. Nie dawajmy jej więcej jeśli miałaby się przelewać przez boki. Ciasto wstaw na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPISEM DNIA Poniedziałek 11.08.2014 r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=74

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować