Tarta z kremem cytrynowym pachnie fantastycznie i bardzo świątecznie. Udekorowana reniferem z kruchego ciasta na pewno spodoba się dzieciom. Bardzo łatwa do przygotowania.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
KREM CYTRYNOWY::
- cytryny (duże, wyparzone): 2 sztuki
- masło (w temp. pokojowej): 10 dekagramów
- cukier: 2 szklanki
- jajka (w temp. pokojowej): 2 sztuki
- żółtka (w temp. pokojowej): 2 sztuki
- aromat cytrynowy: 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana: 2 łyżki
- sól: 0.5 łyżeczki
CIASTO::
- kruche ciasto (arkusz gotowego ciasta kruchego): 1 sztuka
Tarta z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowy arkusz kruchego ciasta wyłożyć na formę do tarty, docisnąć,ponakłuwac widelcem.. Nożem ściąć nadmiar ciasta wokół formy. Z nadmiaru ciasta wyciąć dekoracyjny,świąteczny kształt np. renifera, choinki, gwiazdy. Formę z kruchym ciastem wstawić do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piec około12-15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Dekorację w kształcie renifera owinąć papierem do pieczenia,piec razem z tartą.
2.Cytryny umyć,sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć 100-120 ml soku.
3.Do miski wbić jajka, dodać żółtka, sól i cukier, utrzeć mikserem na kogel mogel.
4.Do masy jajecznej wlać aromat cytrynowy, sok z cytryny, zmiksować.
5.Miękkie masło zmiksować z masą jajeczną, przelać do garnka. Gotować na średnim ogniu 12 minut cały czas mieszając.
6.Mąkę zeimniaczaną wymieszać z zimną wodą, przelać do gotującego sie kremu cytrynowego. Gotować 3 minuty, cały czas mieszając, krem powinien wyraźnie zgęstnieć.
7.Krem cytrynowy wylać na tartę, na środku ułożyć ciasteczko w kształcie renifera. Tartę wstawić do lodówki na minimum 40-50 minut.
Komentarze