Tarta z kremem custard i wiśniami

4.5 (148 ocen)

Kruchy spód migdałowy,krem z nutą amaretto i wiśnie:) i pyszna tarta gotowa:)),zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    1,5 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekskartku waniliowego
    2 żółtka
    80 g miękkiego masła
    4 łyżki cukru
    50 g mielonych migdałów
    2 łyżki soku z wiśni

    Krem custard:

    350 ml mleka 3,5%
    3 żółtka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1/2 laski wanilii
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej'
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki amaretto

    Dodatkowo:

    1/3 szklanki dżemu z moreli
    1 słoik wiśni w słodkim syropie

    foremka 21 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem custard i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło utrzeć z cukrem 1. Ciasto kruche: Masło utrzeć z cukrem ( mikserem). Dodać żółtka,ekstrakt oraz sok z wiśni. Utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz zmielone migdały i szybki wymieszać do połączenia składników. Zrobić kulę,owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
  • dno i boki wylepić ciastem 2. Dno i boki foremki wylepić ciastem ( jest plastyczne i łatwo się to robi). Zwykłą foremkę najpierw wysmarować masłem i wyspać bułką i też wylepić dno i boki,nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15 minut. Wyjąć,ostudzić ( nie wyjmować z formy).
  • składniki kremu 3. Krem custard: Mleko przelać do garnka dodać ekstrakt,cukier i żółtka. Wymieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać ziarenka wanilii oraz obie mąki. Wymieszać. Wrzucić "pustą" laskę wanilii. Postawić na średni ogień i podgrzewać cały czas mieszając ( nie doprowadzać do zagotowania). Mieszać aż krem zgęstnieje ( około 3-4 minuty). Gdy to nastąpi wlać alkohol, wymieszać dobrze i zdjąć z ognia.
  • krem przykryć folią 4. Przelać krem do zimnej miski ( wyjąć laskę wanilii) i wmieszać przez chwilę aż troszkę przestygnie. Przykryć folią spożywczą ( powinna dotykać kremu wtedy nie utworzy się brzydki kożuch). Zostawić aby krem całkiem wystygł.
  • 5. Przygotowanie tarty: Do rondelka przełożyć dżem i podgrzać go aż zrobi się płynny. Następnie przecedzić go przez sito aby oddzielić owoce z dżemu. Tak przygotowanym dżemem posmarować ciasto kruche-dno i boki ( odrobię dżemu zostawić).
  • wylać krem i ułożyć wiśnie 6. Krem zamieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć odsączone owoce. Posmarować owoce resztą dżemu. Schłodzić tartę.

Porady

* Moja rada: owoce najlepiej zostawić na sicie przez całą noc aby dobrze odciekły. Ja tego nie zrobiłam i odrobinę mi to rozrzedziło krem-smaku nie zmieniło,ale nie ładnie to wygląda. Nie mniej jednak serdecznie polecam przygotowanie tarty,jest bardzo smaczne ( kruchy spód można przygotować według ulubionego przepisu) Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować