Tarta z kremem budyniowym i grapefruitem

0 (0 ocen)

Egzotyczny owoc w bardzo ciekawy sposób przełamuje słodycz budyniowego kremu i kruchego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 3/4 szkl mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1/2 szkl cukru pudru
    szczypta soli
    1 jajko
    125g masła

    Krem:

    300ml mleka
    1 budyń waniliowy
    3/4 szkl cukru pudru
    200ml śmietanki kremówki
    2 jajka

    Dodatkowo:

    1 grapefruit
    płatki migdałowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem budyniowym i grapefruitem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na kruche ciasto 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, posiekane masło i jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy i cukier puder, wlewamy na wrzące mleko i mieszając, gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietankę wlewamy do garnuszka, wbijamy jajka i króciutko miksujemy, tylko do połączenia, następnie wlewamy do ciepłego budyniu i znowu krótko miksujemy całość.
  • Ciasto, budyń i śmietana zmiksowana z jajkami 3. Formę do tarty o śr. 24cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy cieniutko posypanej mąką. Wykładamy blaszkę ciastem, formując brzegi o wys. 2 – 3 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wylewamy na nie masę budyniową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC i pieczemy przez 45min.
  • Upieczone ciasto 4. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i nie otwieramy go jeszcze przez 5 minut. W tym czasie obieramy grapefruita ze skórki tak, by usunąć całą białą błonę i kroimy go na kawałki. Na wyjęte z piekarnika ciasto od razu układamy kawałki owocu i posypujemy płatkami migdałowymi.
    Ciasto kroimy dopiero gdy całkiem ostygnie.

Porady

Tarta smakuje świetnie również bez żadnych owoców lub posypana tylko płatkami migdałowymi. Zamiast grapefruita możemy użyć pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować