Tarta z kremem śmietankowo-budyniowym.

4.48 (172 ocen)

Letnia tarta z owocami:)

Składniki:

  • Ciasto:

    250 g mąki
    100 g masła pokrojonego w kostkę
    100 g cukru pudru
    mała szczypta soli
    2 średnie jajka

    Krem:

    0.5 l śmietanki w kartoniku 36%
    1 budyń śmietankowy
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:

    100 g winogron
    150 g borówek amerykańskich lub jagód
    1 galaretka rubinowa
Wystaw ocenę:

4.48 (172 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem śmietankowo-budyniowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blacie usypujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie. Wkładamy tam masło, cukier puder i sól. Dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby było całkiem gładkie. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę do tart o średnicy 23 cm, po czym nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy fasolę w celu obciążenia ciasta.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min.
    Po tym czasie usuwamy papier do pieczenia wraz z fasolą i dopiekamy jeszcze 15 min, aż się zarumieni.
  • 3. Krem: Gotujemy budyń lecz zamiast mleka używamy śmietanki. W trakcie gotowania do masy (uwaga szybko tężeje) dodajemy cukier i cukier waniliowy. Szybko mieszamy.
  • 4. Powstały krem wykładamy na spód do tarty, na nim układamy owoce(winogrona kroimy na połówki). Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Gdy galaretka jest już zimna wylewamy ją na wierzch tarty. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 h aby galaretka stężała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować