Najbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)
30 min
Składniki:
Składniki na kruche ciasto:
1 kostka masła
2,5 szklanki mąki
1 żółtko
pół łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
30 dag koziego sera
100 ml kwaśnej śmietany (18 %)
pół czerwonej papryki
1 jajko
sól, pieprz
ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek
2 garści kurek
łyżka masła
garść rukoli
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody.
2.Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki.
3.W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
4.Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie.
5.W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą.
Komentarze