Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Najbardziej w świecie kocham wytrawne tarty, szkoda tylko, że robienie kruchego ciasta jest takie pracochłonne. No cóż, czasem trzeba się poświęcić by zjeść coś pysznego :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
    1 kostka masła
    2,5 szklanki mąki
    1 żółtko
    pół łyżeczki soli.

    Składniki na farsz:
    30 dag koziego sera
    100 ml kwaśnej śmietany (18 %)
    pół czerwonej papryki
    1 jajko
    sól, pieprz
    ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek
    2 garści kurek
    łyżka masła
    garść rukoli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy. Gdy ciasto jest za suche możemy polać odrobiną ciepłej wody.
  • tarta 2. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki.
  • kurki 3. W tym czasie czyścimy kurki - najlepiej szczoteczką pod bieżącą wodą. Smażymy kurki na maśle z dodatkiem soli i pieprzu.
  • tarta 4. Po schłodzeniu ciasta wylepiamy nim palcami naczynie do tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut. Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie.
  • tarta 5. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni C około 20 minut. Gotowa tartę posypujemy rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kozi ser Kurki Papryka Rukola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować