tarta z kiwi

4.45 (173 ocen)

  • Dla 8 osób

kruchy spód, budyniowy krem i kiwi.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g zimnego masła
    120 g cukru pudru
    1 jajko

    krem:
    400 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżeczki cukru
    30 g masła
    sok z połowy limonki

    dodatkowo:
    3-4 owoce kiwi
Wystaw ocenę:

4.45 (173 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.
  • 2. Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
  • 3. W tym czasie przygotować budyń według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać masło i sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na wystudzoną tartę.
  • 4. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na krem. Schłodzić w lodówce i podawać.

    Smacznego! :)


    http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/tarta-z-kiwi.html#more
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować