Tarta z kiszoną kapustą i wędzoną szynką

4.99 (159 ocen)

O walorach zdrowotnych kiszonej kapusty wie każdy. Tu podana z wędzoną szynką w chrupiącej skorupce z ciasta z mąki orkiszowej.

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka orkiszowa: 130 gramów
    - masło: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - woda: 1 łyżka
    FARSZ:
    - kiszona kapusta odsączona: 300 gramów
    - szynka chuda wędzona: 150 gramów
    - jogurt naturalny: 150 mililitrów
    - mleko: 5 łyżek
    - jajko: 1 sztuka
    - kminek: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz cayenne: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.99 (159 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kapusta kiszona Szynki

Tarta z kiszoną kapustą i wędzoną szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z kiszoną kapustą i wędzoną szynką 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Kapustę kiszoną kroimy na drobne kawałki, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, kminek, roztrzepane jajko, doprawimy solą i pieprzem według uznania.
  • Tarta z kiszoną kapustą i wędzoną szynką 2. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z kapusty i szynki, zalewamy płynna masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Jogurt Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować