Tarta z kiszoną kapustą i wędzoną szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Kapustę kiszoną kroimy na drobne kawałki, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę szynkę. W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt, mleko, kminek, roztrzepane jajko, doprawimy solą i pieprzem według uznania.
2.Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto wykładamy farsz z kapusty i szynki, zalewamy płynna masą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze