Tarta z kiszoną kapustą ,grzybami i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy ,owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2.W między czasie kapustę jeśli zachodzi taka potrzeba płuczemy z nadmiaru soli i gotujemy do miękkości.
3.Namoczone dzień wcześniej grzyby przesmażamy na maśle ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,smażymy mieszając.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mieszamy aż ta się zeszkli .Na sam koniec dodajemy suszona żurawinę i bulion znowu mieszamy. Całość przekładamy do odsączonej ,ugotowanej kapusty i chwilę smażymy dodajemy mąkę. .Odkładamy do wystudzenia
4.Piekarnik nagrzewamy do 190 st C .Z zimnego ciasta odcinamy 1/3 i wkładam z powrotem do lodówki .Większym kawałkiem wykładamy blaszkę do tarty ,nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min .
5.Na podpieczoną tartę wykładamy farsz,równamy .Z pozostałego rozwałkowanego ciasta kroimy paski i przekładamy na przemian na cieście.Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok.25 min.Podajemy na ciepło lub na zimno z barszczem
Porady
Tartę, zanim włożymy do piekarnika możemy posypać suszonym rozmarynem
Komentarze