Tarta z kiszoną kapustą ,grzybami i suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

Połączenie różnych smaków na kawałku chrupiącego ciasta

Składniki:

  • Ciasto na tartę:
    25 dag mąki pszennej
    15 dag zimnego masła
    1/2 łyżeczki soli
    1 jajo
    Nadzienie:
    50 dag kiszonej kapusty
    1/2 szkl suszonej żurawiny
    1/2 szkl wody lub bulionu
    2 łyżki masła
    3 ząbki czosnku
    garść suszonych grzybów (dzień wcześniej zamoczonych i odsączonych z wody)
    1/2 łyżki mąki pszennej
    rozkłócone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kiszoną kapustą ,grzybami i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Ciasto: Składniki na ciasto szybko zagniatamy ,owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • ... 2. W między czasie kapustę jeśli zachodzi taka potrzeba płuczemy z nadmiaru soli i gotujemy do miękkości.
  • ... 3. Namoczone dzień wcześniej grzyby przesmażamy na maśle ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,smażymy mieszając.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i mieszamy aż ta się zeszkli .Na sam koniec dodajemy suszona żurawinę i bulion znowu mieszamy. Całość przekładamy do odsączonej ,ugotowanej kapusty i chwilę smażymy dodajemy mąkę. .Odkładamy do wystudzenia
  • ... 4. Piekarnik nagrzewamy do 190 st C .Z zimnego ciasta odcinamy 1/3 i wkładam z powrotem do lodówki .Większym kawałkiem wykładamy blaszkę do tarty ,nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 15 min .
  • ... 5. Na podpieczoną tartę wykładamy farsz,równamy .Z pozostałego rozwałkowanego ciasta kroimy paski i przekładamy na przemian na cieście.Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok.25 min.Podajemy na ciepło lub na zimno z barszczem

Porady

Tartę, zanim włożymy do piekarnika możemy posypać suszonym rozmarynem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować