Tarta na bagietce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Tarta bez ciasta :) Na bagietce, z kiełbaską i papryką. Pycha!!!!!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1/2 bagietki, najlepiej czerstwej
    25 dag chudej kiełbasy
    20 dag cienkich parówek
    1 papryka czerwona

    Składnik dodatkowy:
    10 jajek

    Przyprawy i dodatki:
    sól, pieprz, oregano
    2 łyżki mleka
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    ewentualnie masło do wysmarowania formy

Tarta na bagietce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 jajka roztrzepujemy z 2 łyżkami mleka, szczyptą soli i pieprzu.
    Bagietkę kroimy na kromeczki. Obtaczamy je w jajku z obu stron i układamy w foremce do tart, wysmarowanej masłem. Jeśli mamy foremkę silikonową, to wystarczy ją zwilżyć wodą.
  • 2. Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę, parówki obieramy z osłonek i kroimy w krążki. Pozostałe jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Do jajek wkładamy kiełbasę, paprykę i parówki. Mieszamy.
  • 3. Farsz wykładamy na kromeczki bagietki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Z tej ilości składników wychodzi tarta o średnicy 28 cm. Tartę można zrobić z innym farszem, np pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2013

Komentarze

Podobne przepisy