Moja wariancja na temat często pojawiającego się dania w kuchni mojej mamy czyli kaszanki z kapustą kiszoną i puree. U mnie wersji - tarta. Łatwa w przygotowaniu i tania. Nie wymaga używania wyszukanych składników a zachwycająca smakiem
Tarta z kaszanką i kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c.
2.Cebulę szatkujemy w piórka i podsmażamy do zeszklenia na łyżce masła. Kaszankę obieramy ze skórki i ugniatamy widelcem. Kapustę podsmażamy na reszcie masła. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Łączymy z 2 łyżkami masła i śmietanką.
3.Na podpieczony spód wykładamy cebulkę, kaszankę, kapustę i na wierzch ziemniaki. Posypujemy całość startym serem. Zapiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut.
Posypujemy obficie koperkiem lub natką pietruszki. Serwujemy z pomidorami i kiszonym ogórkiem.
Komentarze