Tarta z kaszanką

0 (0 ocen)

Danie proste, tanie i smaczne. Sądzę , ze nawet osoby nie przepadające za kaszanką skuszą się na kawałek tej tarty:)

Składniki:

  • Forma o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 2 żółtka,
    • 2 łyżki wody,
    • 1/3 łyżeczki soli,
    • 0,5 margaryny,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Nadzienie:
    • 60 dag kaszanki,
    • 1 duża cebula,
    • 4-5 ogórków kiszonych,
    • 2 jabłka,
    • 2-3 łyżki oleju

Tarta z kaszanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyłożona forma 1. Ciasto: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy dno formy na tarte.

    Między czasie jak ciasto się schładza przygotowujemy nadzienie.
  • przygotowanie nadzienia 2. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej kaszankę. Razem chwilkę smażymy.
    Do gotowej dokładamy pokrojone w kostkę ogórki.
    Ogórki kroimy w dość grubą kostkę , by były wyczuwalne w trakcie jedzenia.
  • przed pieczeniam 3. Gotowym nadzieniem wypełniamy środek tarty.
    Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plasterki. Gotowe układamy na powierzchni kaszanki.
    Tarte wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C.
    Jemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy