Tarta z kaszą gryczaną w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto z wszystkich składników,jak najkrócej to robić,uformować kulę i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Formę natłuścić masłem i posypać bułką tartą.Rozwałkowane ciasto wyłożyć na formę i nakłuć widelcem.Piec w temp 180 stopni przez około 30 minut.W tym czasie przygotować nadzienie.
2.Kaszę ugotować na sypko.Cebulę pokroić drobno w kostkę i podsmażyć na maśle.Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę,poddusić do miękkości.Następnie połączyć z przestudzoną kaszą,doprawić solą i pieprzem.Dodać pokrojonego cienko kabanosa,kukurydzę.Wymieszać.Całość wyłożyć na upieczoną tartę.Śmietanę i jogurt zmiksować z jajkiem i szczyptą soli.Przygotowanym sosem zalać kaszę,posypać świeżą bazylią i piec w temp 180 stopni do momentu kiedy zetnie się masa śmietanowa (około 20minut). Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem
Komentarze