tarta z jeżynami

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, soczyste, aromatyczne leśne jeżyny, budyń z białą czekoladą zwieńczone puszystą bezą i odrobiną kruszonki.

Składniki:

  • ciasto proporcje na formę do tarty o średnicy 30 cm:
    300 g mąki
    2 - 3 żółtka
    150 g masła
    30 g cukru pudru
    pół łyżeczki soli
    łyżka kwaśnej śmietany
    mąka do podsypania stolnicy

    masa jeżynowa:
    pół kg jeżyn
    cukier z prawdziwą wanilią do smaku
    30 g madery

    masa budyniowa:
    400 ml mleka
    budyń śmietankowy
    pół tabliczki białej czekolady

    beza:
    3 schłodzone białka
    szczypta soli
    łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego
    2 - 3 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, masło pokrojone w kosteczki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dokładnie odciskamy brzegi i obcinamy nadmiar ciasta. Resztki ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Ciasto podpiekamy około 15 minut.
  • 2. BUDYŃ: W tym czasie gotujemy gęsty budyń. Do gorącego budyniu kruszymy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  • 3. OWOCE: Jeżyny wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i zalewamy maderą smażymy kilka minut.
  • 4. BEZA: Cukier mieszamy z łyżeczką budyniu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier wymieszany z budyniem.
  • 5. Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę podsmażonych jeżyn, budyń i pianę, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 20 - 30 minut.

Porady

Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować