Kruche ciasto, soczyste, aromatyczne leśne jeżyny, budyń z białą czekoladą zwieńczone puszystą bezą i odrobiną kruszonki.
Składniki:
ciasto proporcje na formę do tarty o średnicy 30 cm:
300 g mąki
2 - 3 żółtka
150 g masła
30 g cukru pudru
pół łyżeczki soli
łyżka kwaśnej śmietany
mąka do podsypania stolnicy
masa jeżynowa:
pół kg jeżyn
cukier z prawdziwą wanilią do smaku
30 g madery
masa budyniowa:
400 ml mleka
budyń śmietankowy
pół tabliczki białej czekolady
Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, masło pokrojone w kosteczki, cukier i sól. Szybko zagniatamy ciasto. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy. Formujemy kulę ciasta. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 - 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dokładnie odciskamy brzegi i obcinamy nadmiar ciasta. Resztki ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki. Ciasto podpiekamy około 15 minut.
2.BUDYŃ: W tym czasie gotujemy gęsty budyń. Do gorącego budyniu kruszymy czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
3.OWOCE: Jeżyny wrzucamy na patelnię, zasypujemy cukrem i zalewamy maderą smażymy kilka minut.
4.BEZA: Cukier mieszamy z łyżeczką budyniu. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier wymieszany z budyniem.
5.Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę podsmażonych jeżyn, budyń i pianę, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy około 20 - 30 minut.
Porady
Wyśmienicie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze