Tarta z jabłkami i żurawiną pod maślaną kruszonką

5 (144 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne, kruche ciasto z dodatkiem jabłek i żurawiny pod dużą ilością chrupiącej kruszonki na bazie masła to rozkosz dla podniebienia każdego łasucha.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    -1 pełna szklanka mąki
    -100 g masła
    -3 kopiaste łyżki cukru pudru trzcinowego
    -1 jajko

    Nadzienie:
    -3 łyżeczki konfitury żurawinowej
    -1 jabłko
    -100 g żurawiny suszonej

    Kruszonka:
    -7 łyżeczek cukru
    -6 kopiastych łyżek mąki
    -100 g masła

    Dodatkowo:
    -masło do wysmarowania formy

Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Tarta z jabłkami i żurawiną pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Musi być niewiele szersze niż forma do tarty (będziemy piec w formie o średnicy 24 cm). Ciasto ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki, dociskamy i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
  • 3. W tym czasie jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki, oraz zagniatamy ręcznie kruszonkę.
  • 4. Zapieczoną tartę smarujemy konfiturą żurawinową, następnie układamy na niej jabłka, wysypujemy suszoną żurawinę. Na wierzch ciasta sypiemy kruszonkę. Zapiekamy jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować