Tarta z jabłkami i żurawiną pod maślaną kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Całość siekamy nożem, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Wbijamy jajko, zagniatamy ręcznie gładkie ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 45 minut do lodówki.
2.Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Musi być niewiele szersze niż forma do tarty (będziemy piec w formie o średnicy 24 cm). Ciasto ostrożnie za pomocą wałka przenosimy do wysmarowanej masłem foremki, dociskamy i wyrównujemy brzegi. Zapiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.
3.W tym czasie jabłko obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w cienkie plasterki, oraz zagniatamy ręcznie kruszonkę.
4.Zapieczoną tartę smarujemy konfiturą żurawinową, następnie układamy na niej jabłka, wysypujemy suszoną żurawinę. Na wierzch ciasta sypiemy kruszonkę. Zapiekamy jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
Komentarze