tarta z jabłkami i budyniem

4.5 (141 ocen)

  • 3 godz.

od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie pyszności! mniam

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    280 g mąki pszennej
    20 g mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    150 g masła
    2 łyżki cukru
    1 jajo (u mnie kacze)
    szczypta soli

    JABŁKA:
    3 duże jabłka
    1 galaretka (u mnie truskawkowa)


    BUDYŃ:
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka (u mnie kacze)
    2 łyżki cukru


Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy cukier, pokrojone w kostkę masło, jajo i szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią i wkładamy na około 1 h do lodówki.
  • jabłka 2. Jabłka obieramy, i kroimy w średnią kostkę. Na patelnię dodajemy łyżkę masła, gdy się roztopi wrzucamy jabłka. Smażymy pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wrzątku. Gdy jabłka będą już się miękkie dolewamy galaretkę i smażymy jeszcze przez około 10 minut. Jeżeli będą bardzo słodkie można skropić sokiem z cytryny. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  • budyń 3. Do miski wlewamy pół szklanki mleka, cukier, żółtka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka z łyżką masła, zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę i ciągle mieszamy tak aby nie powstały grudki. Gdy mleko się zagotuje odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4. Schłodzone ciasto wyjmujemy ( 1/5 należy zostawić na kratkę) i wałkujemy. Wykładamy formę ciastem i nakłuwamy widelcem (ranty również). Wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut.
  • image-0a28qis 5. Po wyjęciu spodu, układamy kolejno jabłka i budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pozostałej części ciasta. Pieczemy przez 20-25 minut, aż wierzch nam się zapiecze. Można posypać cukrem pudrem. Kroimy, gdy wystygnie. Oczywiście nie mogłam się powstrzymać i ukroiłam kawałek jeszcze, gdy była gorąca i budyń nie zdążył jeszcze stężeć :)

Porady

Jeżeli ktoś nie posiada silikonowej wersji formy, należy ją uprzednio posmarować masłem. Moja forma ma średnicę 27 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować