Tarta z jabłkami, budyniem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, połącz z posiekanym masłem oraz wszystkimi pozostałymi składnikami ciasta i szybko zagnieć. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, aby się schłodziło.
Obrane jabłka pokrój w plasterki. Wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny oraz cukrem.
Około 26 cm formę na tarte wysmaruj masłem i wylep schłodzonym ciastem. Podpiecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku przez około 15 minut.
W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj proszek budyniowy. Resztę mleka zagotuj z masłem i cukrem. Zagotowane mleko zdejmij z ognia i wlej rozmieszany w mleku proszek budyniowy, cały czas mieszając. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, na jabłka gorący budyń i piecz kolejne 15 minut.
W tym czasie, białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj po jednej łyżce cukier (nie przerywając ubijania), a następnie mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę całość ubijaj.
Gotową pianę wyłóż na podpieczonej tarcie i piecz jeszcze około 25 minut, do lekkiego zrumienienia bezy. Po upieczeniu ciasto możesz zostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach na 10-15 minut.
Komentarze