Tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta ta przyciąga wyglądem. jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła ( można dodać margarynę)

    1/2 szklanki cukru

    1 jajko

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 cukier waniliowy

    2 szklanki mąki



    700 ml mleka

    2 budynie śmietankowe
    250 ml serka mascarpone

    4 łyżki cukru

    owoce: jabłka porzeczki

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło schłodzone posiekać wraz z mąką i proszkiem do pieczenia .
  • 2. Dodać jajko i cukier i wyrobić na gładkie ciasto.
  • 3. Rozwałkować i wyłożyć na wcześniej posmarowaną formę do tarty. Delikatnie ponakłuwać widelcem.
  • 4. W miedzy czasie zagotować 500 ml mleka . W Pozostałym mleku 200 ml rozmieszać budyń dodać cukier i ugotować klasyczny budyń z tą różnicą, że używamy mniej mleka.
  • 5. Wystudzony budyń mieszamy z serkiem mascarpone i wylewamy na ciasto, układamy owoce w formie np. róż i pieczemy ok 40 minut w 175 stopni.

Porady

Ciasto serwujemy przestudzone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy