tarta z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Kruche ciasto z tego przepisu jest naprawdę kruche, rozpływa się w ustach. Tarta zniknęła zanim jeszcze zdążyła ostygnąć, tak wszystkim smakowała.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na foremkę o śr. 26 cm
    ciasto:
    240 g mąki
    150 g masła
    2 żółtka
    80 g cukru pudru
    1 kg jabłek
    100g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    garść rodzynek
    1 łyżka masła

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Większą częścią wylepić dno foremki do tarty, umieścić w lodówce. Mniejszą część także włożyć do lodówki.
  • 2. Jabłka pokroić w kostkę, podsmażać na maśle. Dodać cynamon, cukier i rodzynki. Dusić, aż zaczną się rozpadać.
    Schłodzony spód tarty nakłuć widelcem i podpiec około 15 minut w 175*C. Wyłożyć na niego jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paskie. Ułożyć je w kratkę na jabłkach. Piec około 20 minut w 180*C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy