TARTA Z JABŁKAMI

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tarta z jabłkami wyszła krucha,pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała. Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto

    25 dag mąki
    14 dag masła + około łyżeczki do formy
    szczypta soli
    kilka łyżek zimnej wody


    Nadzienie

    6-8 jabłek (np.antonówka,reneta)
    2 jajka
    15 dag cukru
    niepełna szklanka śmietany
    pół łyżeczki cynamonu
    cukier puder do pospania
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę połączyłam z miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody.

  • 2. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę.
  • tarta 3. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki.
    Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy
    28-30 cm masłem
    i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami.
    Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem
    i wstawiłam ponownie do lodówki.
  • tarta 4. W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki.
    Ułożyłam je koliście na cieście.
  • masa 5. W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.
  • śmietanka 6. i śmietanką.
  • tarta 7. Polałam sosem ułożone na cieście jabłka.
  • tarta 8. Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut,
    dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru.

  • tarta 9. Po wystygnięciu posypałam tartę cukrem pudrem.
  • tarta z jabłkami 10. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować