Tarta z grzybami, kaszą i kapustą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Potrawa nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób co myślą o zdrowym odżywianiu, są znudzeni potrawami mięsnymi , oraz dla tych co lubią zapach grzybów lesnych.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    - mąka: 250 gramów
    - margaryna: 100 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - śmiietana: 1.5 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE:
    - kapusta włoska średniej wielkości: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - grzyby suszone: 3 dekagramy
    - oliwa: 5 łyżek
    - pieczarki w plasterkach: 25 dekagramów
    - kasza jęczmienna: 0.75 szklanki
    - zielona pietruszka natka: 1 pęczek
    - jajka cale: 2 sztuki
    SOS GRZYBOWY:
    - mąka: 1 łyżka
    - cebula: 0.5 sztuki
    - pieczarki: 4 sztuki
    - smietana kremowa 30%: 1 łyżka
    PRZYPRAWY:
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - przyprawa do dań z kapusty: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z grzybami, kaszą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
  • 2. Nadzienie:

    -Kroimy kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut,
    odcedzamy
    -Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy, wywar
    wykorzystamy do sosu
    -Pieczarki (wszystkie) myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej oliwie,
    przyprawiamy solą i pieprzem (kilka pieczarek odkładamy do przygotowania
    sosu)
    -Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
    -Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę ( 1/4 cebulki odkładamy do
    przygotowania sosu)
    -Miksujemy na średnie cząstki grzyby, cebulę i pieczarki
    -Do dużego garnka dodajemy zsiekane grzyby, cebulę i pieczarki, kaszę,
    posiekaną kapustę włoską zieloną pietruszkę, przyprawy
    -Jajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowej
    -Przyprawiamy do smaku,
  • Tarta z grzybami, kaszą i kapustą 3. Sos grzybowy:
    -do usmażonej powyżej 1/4 ilości cebuli i pieczarek dodajemy 2/3 wywaru grzybowego
    -do 1/3 wywaru dodajemy 1 łyżkę śmietany i mąki, mieszamy, dodajemy do reszty wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek mąki
    -mieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej pietruszki, -doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tarta z grzybami, kaszą i kapustą 4. Przygotowanie tarty:
    -Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
    -Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą z kaszy i grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
    -15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
    -Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika (masa stężeje).
    -Polewamy sosem grzybowym z pieczarkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza jęczmienna Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować