Potrawa nie tylko dla wegetarian, ale również dla osób co myślą o zdrowym odżywianiu, są znudzeni potrawami mięsnymi , oraz dla tych co lubią zapach grzybów lesnych.
Tarta z grzybami, kaszą i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
2.Nadzienie:
-Kroimy kapustę na drobne kawałki i gotujemy w wodzie przez 10-15 minut,
odcedzamy
-Suszone grzyby - gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, odcedzamy, wywar
wykorzystamy do sosu
-Pieczarki (wszystkie) myjemy, kroimy na ćwiartki, smażymy na rozgrzanej oliwie,
przyprawiamy solą i pieprzem (kilka pieczarek odkładamy do przygotowania
sosu)
-Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
-Na jednej patelni przesmażamy na oliwie cebulkę ( 1/4 cebulki odkładamy do
przygotowania sosu)
-Miksujemy na średnie cząstki grzyby, cebulę i pieczarki
-Do dużego garnka dodajemy zsiekane grzyby, cebulę i pieczarki, kaszę,
posiekaną kapustę włoską zieloną pietruszkę, przyprawy
-Jajka ubijamy na pianę, którą dodajemy do masy grzybowej
-Przyprawiamy do smaku,
3.Sos grzybowy:
-do usmażonej powyżej 1/4 ilości cebuli i pieczarek dodajemy 2/3 wywaru grzybowego
-do 1/3 wywaru dodajemy 1 łyżkę śmietany i mąki, mieszamy, dodajemy do reszty wywaru przez drobne sitko, aby nie było grudek mąki
-mieszamy razem, zagotowujemy, dodajemy trochę zielonej pietruszki, -doprawiamy solą i pieprzem.
4.Przygotowanie tarty:
-Ciasto rozwałkowujemy (odrywamy małą kulkę ciasta do dekoracji), układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.
-Wyjmujemy formę z podpieczonym ciastem i napełniamy szybko masą z kaszy i grzybów i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.
-15 minut przed końcem pieczenia dekorujemy wyciętymi kawałkami ciasta kruchego
-Tarta jest idealna do podania po upływie 5-10 minut od wyjęcia z piekarnika (masa stężeje).
-Polewamy sosem grzybowym z pieczarkami.
Komentarze