Tarta z gruszkami i kremem migdałowym

4.5 (190 ocen)

To słodka i maślana tarta, z migdałami wypełniającymi jej smak. Na chłodne jesienne dni, taka tarta to prawdziwe szczęście!

Składniki:

  • ciasto:

    125 g masła
    250 g mąki pszennej
    1 jajko
    70 g cukru
    szczypta soli

    krem:

    75 g miękkiego masła
    75 g cukru
    75 g mielonych migdałów
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    gruszki w syropie:

    3-4 dojrzałe gruszki
    50 ml wody
    50 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z gruszkami i kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać cukier, sól, pokrojone w małą kostkę masło i połączyć palcami z mąką
    Dodać jajko i połączyć szybko całość, formując kulę
    Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok min. 30 minut
    Przygotować syrop: wodę razem z cukrem pudrem umieścić w rondelku i zagotować na małym ogniu, po czym zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut aż syrop zgęstnieje- odstawić do wystudzenia
    Krem migdałowy: w misce utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę, dodać jajko i zmiksować na jednolitą masę
    Dodać migdały, mąkę i ponownie zmiksować
    Umyć i obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry
    Gruszki zalać przestudzonym syropem i odstawić na parę minut
    Nagrzać piekarnik do 190 stopni
    Ciasto rozwałkować tak by część brzegów została na uformowanie warkocza i formą od tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm wyciąć koło
    Ciasto położyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, na nim rozprowadzić krem i ułożyć odsączone z syropu gruszki
    Z reszty ciasta zrobić warkocz i opleść nim brzeg tarty
    Na końcu polać gruszki odrobiną syropu z odsączenia
    Piec przez 30-40 minut do uzyskania złocistego koloru, po czym ostudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować