Tarta z gruszkami i kremem migdałowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać cukier, sól, pokrojone w małą kostkę masło i połączyć palcami z mąką
Dodać jajko i połączyć szybko całość, formując kulę
Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok min. 30 minut
Przygotować syrop: wodę razem z cukrem pudrem umieścić w rondelku i zagotować na małym ogniu, po czym zwiększyć ogień i gotować ok. 10 minut aż syrop zgęstnieje- odstawić do wystudzenia
Krem migdałowy: w misce utrzeć masło z cukrem na białą puszystą masę, dodać jajko i zmiksować na jednolitą masę
Dodać migdały, mąkę i ponownie zmiksować
Umyć i obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plastry
Gruszki zalać przestudzonym syropem i odstawić na parę minut
Nagrzać piekarnik do 190 stopni
Ciasto rozwałkować tak by część brzegów została na uformowanie warkocza i formą od tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm wyciąć koło
Ciasto położyć na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, na nim rozprowadzić krem i ułożyć odsączone z syropu gruszki
Z reszty ciasta zrobić warkocz i opleść nim brzeg tarty
Na końcu polać gruszki odrobiną syropu z odsączenia
Piec przez 30-40 minut do uzyskania złocistego koloru, po czym ostudzić na kratce
Komentarze