Tarta z gruszkami i gorgonzolą

4.47 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    3 średnio twarde gruszki
    150 g sera gorgonzola
    100 ml śmietany 18%
    2 jajka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (187 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z gruszkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z gruszkami i gorgonzolą 1. Formę na tartę posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obciąć nożem.
  • Tarta z gruszkami i gorgonzolą 2. Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą.
  • 3. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Notka redakcyjna

PPWS_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować