Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!
45 min
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 średnio twarde gruszki
150 g sera gorgonzola
100 ml śmietany 18%
2 jajka
sól, pieprz
Tarta z gruszkami i gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę na tartę posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obciąć nożem.
2.Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą.
3.Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.
Komentarze