Tarta z figami, gruszkami i białym serkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pora na figi

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto
    1,5 szkl mąki
    0,5 szkl cukru
    0,5 kostki margaryny
    cukier waniliowy
    szczypta proszku do pieczenia
    2 żółtka

    nadzienie
    200 g białego sera
    0,5 szkl mleka
    2 białka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 gruszki
    3 figi

Tarta z figami, gruszkami i białym serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zagnieść dość twarde ciasto kruche, wylepić formę do tarty i wstawić do piekarnika na 12 min w temp 180 st.
    Ser, mleko , mąkę, białka , cukier, sok z cytryny włożyć do miski i porządnie zmiksować przy pomocy blendera.
    Gruszki przeciąć na 4 części i wydrążyć gniazda nasienne, 2 figi przekroić na 4 części, trzecią zostawić.
    Na podpieczony spód wylać masę serową, Ułożyć gruszki i figi na przemian i wstawić do piekarnika na ok 20 min.
    Po wyjęciu udekorować pozostawioną figą , posypać brązowym cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy