Tarta z duszonym porem i świeżymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kruche ciasto: 300 gramów
    - pomidory świeże: 3 sztuki
    - śmietana 30%: 1 opakowanie
    - żółtka: 2 sztuki
    - por: 2 sztuki
    - masło: 3 łyżki
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z duszonym porem i świeżymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieram ze skórki.
  • 2. Przygotowuję kruche ciasto z ulubionego przepisu. Zawijam w folię spożywczą i umieszczam w lodówce na co najmniej 30 min.
  • 3. W międzyczasie siekam drobno pora i duszę na maśle do miękkości. Odstawiam do przestudzenia.
  • 4. Pomidory kroję w plasterki.
  • 5. Ciastem wylepiam naczynie do tarty.
  • 6. Podpiekamy ciasto posmarowane białkiem w 220st przez 15 minut.
  • 7. Śmietanę miksuję z żółtkami, solą i pieprzem, na koniec dodaję starty ser żółty i por. Tak powstała masę rozsmarowuję na cieście. Na wierzchu układam pomidory.
  • 8. Całość zapiekam w 220st przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Por Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować