Tarta z tego przepisu w błyskawicznym tempie została ulubioną wytrawną tartą, powtarzaną wielokrotnie w naszym domu. Po prostu nie da się jej nie lubić. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- kruche ciasto: 300 gramów
- pomidory świeże: 3 sztuki
- śmietana 30%: 1 opakowanie
- żółtka: 2 sztuki
- por: 2 sztuki
- masło: 3 łyżki
- ser żółty: 10 dekagramów
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz: 1 szczypta
Tarta z duszonym porem i świeżymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory obieram ze skórki.
2.Przygotowuję kruche ciasto z ulubionego przepisu. Zawijam w folię spożywczą i umieszczam w lodówce na co najmniej 30 min.
3.W międzyczasie siekam drobno pora i duszę na maśle do miękkości. Odstawiam do przestudzenia.
4.Pomidory kroję w plasterki.
5.Ciastem wylepiam naczynie do tarty.
6.Podpiekamy ciasto posmarowane białkiem w 220st przez 15 minut.
7.Śmietanę miksuję z żółtkami, solą i pieprzem, na koniec dodaję starty ser żółty i por. Tak powstała masę rozsmarowuję na cieście. Na wierzchu układam pomidory.
Komentarze