Tarta z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać cukier, żółtka, tym razem bez proszku do pieczenia oraz masło.
Wszystko dokładnie zagnieść na gładkie ciasto, wstawić do lodówki by odpoczęło.
Foremkę na tartę (o średnicy 27 cm) wysmarować tłuszczem, podsypać mąką, wylepić dno i ścianki ciastem, nakłuć widelcem powierzchnie.
Wstawić do piekarnika na 20 minut i piec w 180 *.
Zagotować mleko, wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnięcia, przestudzić. Ubić białka na sztywno z cukrem, dodać do przestudzonej ale ciepłej kaszy, którą też chwilkę ucieramy mikserem i dokładnie mieszamy, wsypujemy porzeczki. Na upieczone ciasto wykładamy piankę, możemy na wierzch posypać jeszcze troszkę porzeczek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut w 170 *.
SMACZNEGO
Porady
Możemy kombinować z innymi owocami i też będzie super.
Komentarze