Tarta z czekoladowym ganache i malinami

4.5 (193 ocen)

Kakaowy, kruchutki spód ciasta, słodkie ganache czekoladowe i kwaskowate maliny. Połączenie wprost idealne!

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g zimnego masła
    250 g mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    70 g cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Czekoladowe ganache:
    300 ml śmietany kremówki 30%
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    1 łyżka masła


    Dodatkowo:
    maliny
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery Pieczeń

Tarta z czekoladowym ganache i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić 1 godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkować, na kształt koła, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy na tartę o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dobrze wykleić w dno i boki formy. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub jeśli ich nie posiadamy- ryżem, fasolą. W ten sposób piec w 180 st.C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier oraz obciążenie i zapiekać jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia na kratce.
  • 2. Czekoladowe ganache: Śmietanę wraz z masłem podgrzać w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzić.
  • 3. Jeszcze ciepłe ganache wylać na spód kruchego ciasta. Tartę schłodzić 2 godziny w lodówce. Kiedy czekolada się zetnie, udekorować ciasto malinami i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować