Tarta z cukinią, wędzonym kurczakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cukinię i por pokroić w plastry i zeszklić na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw. Odcedzić na sicie z nadmiaru soku i tłuszczu. Mięso oddzielić od kości, pomidory pokroić w ćwiartki. Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
2.Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażoną cukinię z porem, mięso z kurczaka i całość zalać sosem. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidorki. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Komentarze